Hvordan refinansiere boliglån med betalingsanmerkning?

Dersom du har en betalingsanmerkning vil du oppleve at mange banker stiller seg negative til å tilby deg refinansiering eller nye lån. Det finnes imidlertid flere spesialbanker i Norge som tilbyr refinansiering av boliglån til deg med betalingsanmerkninger. Når dette gjøres vil boliglånet økes, og du vil bli kvitt betalingsanmerkningene dine.

Hvorfor refinansiere boliglån med betalingsanmerkning?

Ved å refinansiere boliglån med betalingsanmerkning kan du få mulighet til å betale ned dyr gjeld som du kanskje sliter med å betale ellers. Du kan for eksempel kvitte deg med forbruksgjeld som har ført til betalingsanmerkninger, og samtidig bli kvitt anmerkningene.

Uansett hva som er formålet med å refinansiere boliglån med betalingsanmerkning, kan du se frem til et gunstig lån med relativt god rente. 

Hvem kan refinansiere boliglån med betalingsanmerkning?

For å kunne refinansiere boliglån med betalingsanmerkning, må man stille med sikkerhet i en bolig. Du må altså enten eie din egen bolig, eller få hjelp av en kausjonist som eier egen bolig.

Når man skal refinansiere boliglån med betalingsanmerkning, er det også viktig å huske på at det må finnes fri verdi i den aktuelle boligen. Det betyr at boligens markedsverdi må være høyere enn det du allerede har i lån på boligen.

Norske banker stiller krav om at du ikke har høyere belåningsgrad enn 85 % på boligen. Har du nedbetalt mye av boliglånet, eller opplevd at eiendommen har økt i verdi siden du kjøpte den, har du sannsynligvis ledig verdi i boligen.

Du må også ha stabil og dokumenterbar inntekt, enten det er snakk om lønn eller utbetalinger fra NAV. Spesialbanker vil som regel la betjeningsevne avgjøre om du får refinansiere boliglån eller ikke, og kan se forbi eventuelle betalingsanmerkninger.

Hvordan er lånevilkårene når jeg skal refinansiere boliglån med betalingsanmerkning?

Dersom man refinansierer boliglån hos en tradisjonell bank, vil renten som regel være lav siden du får ordinær boliglånsrente. Situasjonen er imidlertid litt annerledes om du har betalingsanmerkninger.

Når du skal refinansiere boliglån med betalingsanmerkning må du søke hos en spesialbank. Siden spesialbanker tilbyr lån til kunder i en vanskelig økonomisk situasjon, tar de også en forholdsvis stor risiko. Derfor blir også renten på lånet litt større.

Legg likevel merke til at renten vil være langt mer gunstig enn den for eksempel er på forbrukslån og andre lån uten sikkerhet.

Hvem bør refinansiere boliglån om de sliter med betalingsanmerkninger?

Det er først og fremst gunstig å refinansiere boliglån med betalingsanmerkninger dersom du sliter med stor forbruksgjeld med høye renter.

Da kan du potensielt spare mye på å flytte lånet til en spesialbank. Det kan også være nyttig å refinansiere boliglånet dersom du ønsker å kvitte deg med betalingsanmerkningene. Mange velger også å flytte billån i boliglån for å spare penger.