Finansiering av bil: hvordan gjøre det billigst mulig? (billån i boliglån)

Hva er beste og billigste måten når det kommer til finansiering av bil?

Det finnes mange alternativer når det kommer til finansiering av bil, og man kan blant annet velge mellom lån med og uten sikkerhet. Det å refinansiere boliglån for å kjøpe bil er generelt sett den mest gunstige lånemetoden.

Å låne penger til bil er veldig vanlig, og de beste lånene er naturligvis de som koster minst å betjene. 

Forbrukslån og lån uten sikkerhet har som regel ganske høye renter, noe som kan gjøre lånene dyre. Et lån med sikkerhet er derimot relativt billig å betjene, og mange ønsker derfor å få billån i boliglån. Boliglån er nemlig blant lånene som har aller lavest rente.

Hva innebærer det å ta billån i boliglån?

Når man snakker om å få billån inn i boliglån, er det egentlig snakk om å øke et eksisterende boliglån. Dette kalles også for refinansiering av huslånet, og kan fås når det er ledig verdi i boligen.

Selv om det å låne på huset til bil kan være mer gunstig enn et tradisjonelt billån eller forbrukslån, er det greit å vite at det også er enkelte ting du bør være obs på.

Fordeler og ulemper ved å ha billån i boliglån?

Det finnes mange gode grunner til å bake billån inn i et boliglån. Den lave renten er en klar fordel, og man vil heller ikke få heftelser i bilen.

Mange synes også at det er nyttig å få mulighet til å velge hva slags forsikring bilen skal ha, enten du vil ha delkasko eller kun ansvarsforsikring. Har du et tradisjonelt billån er du som regel forpliktet til å velge kaskoforsikring.

Det er ingen direkte ulemper ved å ha billån i boliglån, men man bør ikke strekke nedbetalingstiden på bilen over for mange år. Det beste er å betale ned på bilen slik at den ikke taper verdi fortere enn du betjener lånet. Nedbetalingen bør ikke overstige fem år.

Om man betaler ned på bilen like lenge som man betaler på huset, vil du sannsynligvis betale på bilen langt lengre enn du eier den.

Hvem kan refinansiere boliglån for å kjøpe bil?

For å få billån inn i boliglån, forutsetter dette som regel at du har eid boligen en stund, slik at du har rukket å betale ned på boliglånet. Samtidig kan boligen ha økt i verdi. Husk at man maksimalt kan ha 85 % i belåningsgrad på boligen.

Har du for eksempel 50 % belåningsgrad på huset ditt, og boligen har økt i verdi de siste årene, har du sannsynligvis mulighet for å øke lånet og dermed låne penger til bil.

Det å låne på huset til bil for eksempel gjøres ofte via et såkalt rammelån. Da kan du øke boliglånet ditt når du har behov for det, enten du skal kjøpe bil eller pusse opp.

Hvordan få billån i boliglån?

For å kunne få billån inn i boliglån, må du først og fremst finne ut hvorvidt det er fri verdi i boligen. Dette kan en eiendomsmegler hjelpe deg med, eller bankens egen takstperson

Hvordan finansiere bilkjøp når taksten er på plass? Neste steg er å kontakte banken der du har boliglån. Her kan du for eksempel søke om et rammelån, eller bare snakke med din rådgiver og fortelle hva du ønsker å gjøre. 

Det finnes gjerne ikke et eget skjema for å søke om finansiering av bil i boliglånet. Som regel trenger du bare å søke om å øke boliglånet, og deretter kan du selv velge om pengene skal brukes på oppussing, bil eller noe annet.

Hva slags alternativer finnes for finansiering av bil?

Det å refinansiere boliglån for å kjøpe bil er ikke mulig for alle. Hvordan finansiere bilkjøp dersom du ikke har bolig eller fri verdi i eiendommen? 

Her er noen alternative løsninger for deg som har behov for finansiering til bil:

  • Forbrukslån (lån uten sikkerhet)
  • Tradisjonelt billån med sikkerhet i bilen
  • Sparing